Az a szlogen, hogy a „mammográfia életeket ment” nem mondja el a teljes igazságot

2010. november 18. Egyes kritikusok szerint az USA-ban a jelenleg folyó Mammography Saves Lives kampány és az előző kampányok nem közölnek kiegyensúlyozott információkat, mivel alig említik az eljárás lehetséges káros hatásait, ha egyáltalán szót ejtenek ezekről. A kampány szlogenje a kritikák szerint egyoldalú, mivel túlnyomórészt a mammográfia előnyeiről szól.

Mit mondjunk a pacienseknek az emlőrák szűrésről?

Andrew Kaunitz (professzor és társelnök a Department of Obstetrics and Gynecology at the University of Florida College of Medicine in Jacksonville) a mammográfiás szűrésről és a túldiagnosztizálásról is beszél egy rövid videó-üzenetben.

A daganatsejtek alvó állapota miután a mesenchymális sejtek bekebelezték őket

Az alvó daganatos betegség a tumor progresszió egy olyan állapota, amikor a maradék tumor indolenssé válik, és a konvencionális kezelésre nem reagál, nagy kihívást jelentve a klinikusoknak. A jelenséget nem nagyon értjük, de elméletileg van egy hézag, vagy egy látencia periódus a primer tumor sikeres kiirtása, és a későbbi, életveszélyes (lokális vagy távoli) visszatérése között. Ezalatt az idő alatt a beteget tünetmentesnek tartjuk.

Eszkaláló és de-eszkaláló kezelés HER2 pozitív korai emlőrákban

A HER2 egy tirozin kináz, melyet a 17q12-n elhelyezkedő ERBB2 gén kódol. Az ERBB2 amplifikációja a HER2 fehérje túlzott kifejeződéséhez (overexpressziójához) vezet. A HER2 pozitív emlőrákok gyakrabban adnak zsigeri áttéteket, mint pl. a luminális-A típusú emlőrákok. Még a 2cm-nél kisebb, node-negatív HER2 pozitív emlőrákok is 20-30%-ban távoli áttétet képesek adni. Vagy a HER2-t mutatjuk ki immunhisztokémiával, vagy az ERBB2 amplifikációt in situ ...

A tumor infiltráló limfociták prognosztikai értéke függ az emlőrák hormonreceptor státuszától

Az immun-regulációt végző fehérjék (immun-regulatory proteins) és a tumor infiltráló lymphocyták (TIL-ek) között komplex kölcsönhatások lépnek fel, az összefüggéseknek pedig jelentős klinikai hatásai vannak. Ebben a dél-koreai vizsgálatban ezeket az összefüggéseket és azoknak az emlőrák prognózisára való hatásait vizsgálták.

Jobb a túlélés emlőmegtartás, mint masztektómia után

AMSTERDAM. Holland kutatók szerint az emlőrákos nők tovább élnek, amennyiben emlő-megtartó műtéten és sugárkezelésen esnek át, mintha mastectomia történt volna – különösen 50 év fölött, korai esetekben, és több kísérőbetegség esetén igaz ez.

Ki írja elő a teszteket és képalkotó vizsgálatokat az emlőrák kezelésen átesett túlélőknek?

San Diego, California – A klinikusok gyakran nem követik a javasolt gyakorlatot, mikor az emlőrák aktív kezelésének végeztével kontrollra rendelik vissza a betegeket.

Hormon kezelést még nem kapott betegek terápiájáról

Az aromatáz-gátlók tekintendők a kezelési standardnak hormon receptor pozitív lokálisan előrehaladott, vagy áttétes (postmenopauzális) emlőrákban. A FALCON vizsgálat az első randomizált, kettős vak, multicentrikus vizsgálat, melyben összehasonlítják az ösztrogén-receptor downregulátor fulvestrant az aromatáz-gátlókkal hatásosság és biztonságosság szempontjából az endokrin kezelést még nem kapott előrehaladott emlőrákos betegeken.

Megfelelő még a szoliter mammaria interna nyirokcsomó áttét TNM-osztályozása emlőrákban?

A mammaria interna nyirokláncban lévő szolid áttét TNM osztályozása függ a detektálás módszerétől: ha a szentinel csomó biopsziája pozitív, akkor pN1b, ha a klinikai (vagy radiológiai) vizsgálat igazolja, akkor pN2b. Vizsgálták, hogy mi a két csoport közötti prognosztikai különbség.

A genitális atrófia kezelésének újdonságai

Dr. Andrew Kaunitz professzor (Department of Obstetrics and Gynecology at the University of Florida College of Medicine, Jacksonville) tárgyalta röviden a posztmenopauzális nők genitális atrófiájának kérdését. 2016. novemberében az FDA befogadta a dehidroepiandroszteron (DHEA) vaginális használatát a menopauzában kialakuló, közösülési fájdalmat okozó genitális atrófia kezelésére. A gyógyszer másik neve prasteron, és Intrarosa™ néven kapható.

<< < 2 3 4 5 6 7 > >>
87 találat 9 oldalon