Hogyan védjük meg a csontokat aromatáz inhibitor kezelés alatt?

Hét nemzetközi társaság és európai szervezetek közös közleményt adtak ki a posztmenopauzális hormon érzékeny emlőrákos nők kezelésére alkalmazott aromatáz gátlókkal (AI-kal) kapcsolatos csontvesztés (AIBL) kezelésével kapcsolatban. Az álláspontot a Journal of Bone Oncology 2017. április 25.-i számában publikálták.

Az emlőrák szűrésre tett javaslatok a guideline-ok változása közepette

CHICAGO – April 10, 2017 – a professzionális társaságok és szervezetek nem egységesek annak megítélésében, hogy mikor kell a mammográfiás szűrést elkezdeni, és mikor kell abbahagyni, de nem egyezik a vélemény abban sem, hogy mennyi időnként kell a vizsgálatot végezni. A JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmány ezt a kérdést vizsgálja.

A szója fogyasztás csökkentheti az emlőrák halálozás kockázatát

Egy új, a Cancer-ben online megjelent tanulmány szerint emlőrákos nőknél a szója tartalmú ételek fogyasztása előnyös lehet. A kutatók tisztázzák a szója fogyasztás körüli ellentmondásokat. Régebben úgy gondolták, hogy a szója fogyasztása csökkenti az ázsiai asszonyok emlőrákos halálozásának kockázatát – jelentette ki Dr. Fang Fang Zhang (Friedman School of Nutrition Science and Policy at Tufts University, Boston, Massachusetts). Továbbá úgy tűnt, hogy a ...

A mediterrán diéta 40%-kal csökkenti bizonyos emlőrák típusok rizikóját

Egy új kutatás szerint a szigorúan betartott, mindennapos mediterrán típusú étrend jelentősen csökkenti a posztmenopauzális nők rossz prognózisú emlőrákjának kockázatát. A mediterrán típusú étrend tradicionálisan sok növényi fehérjét, teljes kiőrlésű gabonaféléket, halat, telítetlen zsírokat, és mérsékelt alkoholt tartalmaz, kevés vörös hússal, minimális finomított gabonafélékkel és édességekkel – közölte a tanulmány vezetője, Piet A. van ...

A radioaktív seed lokalizáció alkalmazható a nem tapintható emlőrák jelölésére

A nem tapintható invazív, vagy in situ emlőráknál drót-jelölést (wire-guided localization = WGL) szokás használni, hogy a sebész megtalálja a léziót. Logisztikailag megfelelőbb az elváltozás radioaktív „seed”-del való megjelölése (radioactive seed localization = RSL), és nincs különbség a sebszélek pozitivitásában sem – állítja egy dán tanulmány.

A lymphoedema egy multimodális inzultus

Egy új vizsgálat szerint az emlőrákos betegek felső végtagi lymphoedemája nem egyedül a műtét következménye, annak keletkezésében egyéb faktorok is szerepet játszanak, mint a sugárterápia és a kemoterápia. A tanulmány szenior szerzője, Dr. Judy Boughey (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) szerint a műtét, a sugárkezelés és a kemoterápia egyaránt szerepet kap a lymphoedema kialakulásában.

Magasabb koraszülési rizikó a ráktúlélő terhes nők között

NEW YORK (Reuters Health). A kutatók szerint a serdülőkorban, vagy fiatal felnőttkorban rákos betegségen átesett terhes nőknél a koraszülés kockázata magasabb. Dr. Hazel B. Nichols (University of North Carolina, Chapel Hill) és munkatársai összehasonlították a serdülőkori-fiatal felnőttkori daganatos betegek és az azonos korú, nem daganatos betegek adatait. A North Carolina Central Cancer Registry adatbázisából a 2000 és 2013 közötti daganatos nők adatait ...

Az emlőmegtartó terápia az elsődleges helyi kezelés második stádiumú emlőrákban.

Dr. Thomas Buchholz (University of Texas MD Anderson Cancer Center, Houston) a március 9. és 12. között Miami Beach-en tartott 3. Annual Miami Breast Cancer Conference-en kifejtette, hogy a II. stádiumú emlőrákban az emlőmegtartó műtét (breast conservation therapy = BCT) a legkedvezőbb lokális kezelési mód biológiailag is.

Vaginális atrófia elleni hormonkészítmények az aromatáz inhibítort szedő nők részére

Az ösztrogén-receptor pozitív emlőrák miatt aromatáz-gátlókat (AI) szedő posztmenopauzális nőbetegek biztonságosan használhatják a vaginális ösztrogén vagy tesztoszteron termékeket az urogenitális atrophia csökkentésére. A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közlemény viszont azt mondja, hogy a szerzők nagyon bátrak, hogy egy „zavaros vízben” halásznak. Dr. Heyman B. Muss (University of North Carolina Lineberger Comprehensive Cancer Center, Chapel Hill) a ...

A terhesség nem rontja az emlőrák túlélési esélyeit

Kanadai kutatók szerint a terhesség nem rontja az emlőrák túlélési lehetőségeit. A vizsgálatot vezető Dr. Steven A. Narod (Women’s College Hospital, Toronto) elmondta a Reutersnek, hogy a fiatal nők emlőrákja általánosságban rosszabb prognózisú, mint az idősebbeké, de a terhesség nem növeli a kockázatot.

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
87 találat 9 oldalon