A gadoliniummal végzett MR vizsgálat kerülendő a terhesség alatt

A várandós nő terhességének első trimeszterében végzett mágneses rezonancia vizsgálat nem növeli a magzatra gyakorolt kockázatot az MRI vizsgálatra nem kerülő terhes nők magzataihoz képest. Ez a korai gyermekkorra is kiterjeszthető. Ugyanakkor a gadolinium kontrasztanyag a terhesség bármely időszakában adva a fiatal gyermekek számos betegségének kockázatát növeli: a reumatológiai, és a gyulladásos vagy infiltratív bőrbetegségek szaporodhatnak.

Megint a D vitaminról…

A szervezetnek szüksége van D-vitaminra, az erő, az egészség fenntartásához. D-vitamin nélkül a szervezet nem képes felhasználni az egészséges csontokhoz szükséges kalciumot és a foszfort (1). Az American Academy of Dermatology nem ajánlja a D vitamin bevitelét sem külső forrásból (napsütés), sem belső forrásból (mesterséges barnítók, „solarium”), mert az UV sugárzás elősegíti a bőrrák keletkezésér.

Elhízás és rák

A rák az egyik vezető halálozási ok, évente kb. 12,7 millió megbetegedéssel és 7,6 millió halálozással kell számolni a fejlett országokban. A magas testsúly számos megbetegedéshez és halálhoz vezet (rák, 2-es típusú diabetes, cardiovasculáris betegségek): az utóbbi két évtizedben megduplázódott a nők körében, és megháromszorozódott a férfiak körében. Míg 1980-ban 857 millió, 2013-ban már 2,1 milliárd obes személlyel kellett számolni.

A csontizotóp vizsgálat helyes használata a csontáttétek kimutatásában

A csontscintigráfia megfelelő használatáról ad összefoglalást az SNMMI (Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging) abból a célból, hogy kiegészítse a 2014-ben megjelent PAMA (Protecting Access to Medicare Act) ajánlásokat és előkészítse a 2018-ast. Az új SNMMI ajánlások a Journal of Nuclear Medicine 2017. április 6.-án megjelent számában olvashatók.

A lymphoedema egy multimodális inzultus

Egy új vizsgálat szerint az emlőrákos betegek felső végtagi lymphoedemája nem egyedül a műtét következménye, annak keletkezésében egyéb faktorok is szerepet játszanak, mint a sugárterápia és a kemoterápia. A tanulmány szenior szerzője, Dr. Judy Boughey (Mayo Clinic, Rochester, Minnesota) szerint a műtét, a sugárkezelés és a kemoterápia egyaránt szerepet kap a lymphoedema kialakulásában.

Az emlőrákos betegek túlélése javul

Egy új kutatás szerint az amerikai, áttétes emlőrákban (MBC-ben) szenvedő nők ma már tovább élnek, mint az 1990-es évek elején. Az epidemiológus Dr. Angela Mariotto PhD (National Cancer Institute) által vezetett csapat kizárólag azokat a nőket vizsgálta, akik már a diagnózis idejében is áttétes emlőrákban (MBC-ben) szenvedtek és úgy találta, hogy az 1990-es évekhez képest javult a teljes túlélés.

Harrison P. Guide to preventing fractures in patients with breast cancer on AIs

Hét nemzetközi társaság és európai szervezetek közös közleményt adtak ki a posztmenopauzális hormonérzékeny emlőrákos nők kezelésére alkalmazott aromatáz gátlókkal (AI-kkal) kapcsolatos csontvesztés (AIBL) kezelésével kapcsolatban. Az álláspontot a Journal of Bone Oncology 2017. április 25.-i számában publikálták.

Vinorelbin, pertuzumab és trastuzumab adása első vonalban HER2 + MBC-ben

Az összes emlőrák kb. 15-20%-a HER2 overexpressziót/amplifikációt mutat, és rossz prognózist jelent. A humanizált monoclonális antitestek (trastuzumab, pertuzumab) a HER2 IV-es és II-es subdomainjéhez kötődnek. Mindkettő együttes adásával jelentősebb blokkolást lehet elérni, mint az egyedüli adagolással, mivel eltérő, de komplementer működésük van.

Hogyan védjük meg a csontokat aromatáz inhibitor kezelés alatt?

Hét nemzetközi társaság és európai szervezetek közös közleményt adtak ki a posztmenopauzális hormon érzékeny emlőrákos nők kezelésére alkalmazott aromatáz gátlókkal (AI-kal) kapcsolatos csontvesztés (AIBL) kezelésével kapcsolatban. Az álláspontot a Journal of Bone Oncology 2017. április 25.-i számában publikálták.

Az ösztrogén metabolizáció variációi etnikum szerint

Már több mint 45 évvel ezelőtt megfogalmazódott az a vélemény, hogy az endogén ösztrogén eltérései magyarázzák az emlőrák-gyakoriságnak a különböző etnikai csoportok közötti eltéréseit (pl. az ázsiaiak és az észak-amerikai fehérek között). A feltevés igazolás viszont elég nehéz: egyrészt mert nem tudjuk szenzitíven és pontosan mérni az ösztrogént és annak oxidatív metabolitjait (az EM-eket), és nincsenek olyan biomarkereink, melyek pontosan ...

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
83 találat 9 oldalon