Hatásossági és biztonságossági adatok első vonalú palbociclib-letrozol kezelés során

Háttér: a palbociclib egy orális 4-6-os ciklin-dependens kináz gátló. Egy nyílt, randomizált, fázis II vizsgálatban (PALOMA-1/TRIO-18) letrozollal való kombinációban ER+, HER2 negatív előrehaladott emlőrákban az egyedüli letrozolhoz képest javult a progressziómentes túlélés (PFS): 10,2 hónapról 20,2 hónapra emelkedett (HR:0,488, 95%CI 0,319-0,748, one sided p=0,0004). A kombinált karban a leggyakoribb mellékhatás a grade 3-4 neutropenia volt.

Az emlőrákos betegek túlélése javul

Egy új kutatás szerint az amerikai, áttétes emlőrákban (MBC-ben) szenvedő nők ma már tovább élnek, mint az 1990-es évek elején. Az epidemiológus Dr. Angela Mariotto PhD (National Cancer Institute) által vezetett csapat kizárólag azokat a nőket vizsgálta, akik már a diagnózis idejében is áttétes emlőrákban (MBC-ben) szenvedtek és úgy találta, hogy az 1990-es évekhez képest javult a teljes túlélés.

A terhesség és az emlőrák túlélés

Abstract: 2003 és 2014 között Ontario-ban (Kanada) 7553 invazív emlőrákos nőn végzett kohorsz vizsgálat. Az életkor 20 és 45 év között mozgott, átlagos életkoruk 39,1 év volt. Az 5 éves „actuarial” (jelentése kb.: becsült) túlélés 87,5% (95% CI 86,5-88,4%) volt azoknál, akik soha nem voltak terhesek, 85,3% volt (95% CI 82,8-87,8%) azoknál, akik az emlőrák előtti 5 éves időszakban voltak terhesek, és 82,1% volt (95% CI 78,3-85,9%) azoknál, akiknél ...

Harrison P. Guide to preventing fractures in patients with breast cancer on AIs

Hét nemzetközi társaság és európai szervezetek közös közleményt adtak ki a posztmenopauzális hormonérzékeny emlőrákos nők kezelésére alkalmazott aromatáz gátlókkal (AI-kkal) kapcsolatos csontvesztés (AIBL) kezelésével kapcsolatban. Az álláspontot a Journal of Bone Oncology 2017. április 25.-i számában publikálták.

Vinorelbin, pertuzumab és trastuzumab adása első vonalban HER2 + MBC-ben

Az összes emlőrák kb. 15-20%-a HER2 overexpressziót/amplifikációt mutat, és rossz prognózist jelent. A humanizált monoclonális antitestek (trastuzumab, pertuzumab) a HER2 IV-es és II-es subdomainjéhez kötődnek. Mindkettő együttes adásával jelentősebb blokkolást lehet elérni, mint az egyedüli adagolással, mivel eltérő, de komplementer működésük van.

A gadoliniummal végzett MR vizsgálat kerülendő a terhesség alatt

A várandós nő terhességének első trimeszterében végzett mágneses rezonancia vizsgálat nem növeli a magzatra gyakorolt kockázatot az MRI vizsgálatra nem kerülő terhes nők magzataihoz képest. Ez a korai gyermekkorra is kiterjeszthető. Ugyanakkor a gadolinium kontrasztanyag a terhesség bármely időszakában adva a fiatal gyermekek számos betegségének kockázatát növeli: a reumatológiai, és a gyulladásos vagy infiltratív bőrbetegségek szaporodhatnak.

Megint a D vitaminról…

A szervezetnek szüksége van D-vitaminra, az erő, az egészség fenntartásához. D-vitamin nélkül a szervezet nem képes felhasználni az egészséges csontokhoz szükséges kalciumot és a foszfort (1). Az American Academy of Dermatology nem ajánlja a D vitamin bevitelét sem külső forrásból (napsütés), sem belső forrásból (mesterséges barnítók, „solarium”), mert az UV sugárzás elősegíti a bőrrák keletkezésér.

A trastuzumab bioszimiler hatásos HER2 pozitív emlőrákban

NEW YORK (Reuters Health). A CT-P6 nevű trastuzumab biosimilar készítmény egy Fázis III. ekvivalencia vizsgálat szerint hatásos és jól tolerálható HER2 pozitív emlőrákban. „Számos trasztuzumab bioszimiler készítmény megjelenése várható a közeljövőben”- közölte e-mailjében Dr. Francisco J Esteva (New York University Langone Medical Center in New York City). Miután ezek biztonságossági és hatásossági profilját részletesen felmérjük, a következőkben ...

Elhízás és rák

A rák az egyik vezető halálozási ok, évente kb. 12,7 millió megbetegedéssel és 7,6 millió halálozással kell számolni a fejlett országokban. A magas testsúly számos megbetegedéshez és halálhoz vezet (rák, 2-es típusú diabetes, cardiovasculáris betegségek): az utóbbi két évtizedben megduplázódott a nők körében, és megháromszorozódott a férfiak körében. Míg 1980-ban 857 millió, 2013-ban már 2,1 milliárd obes személlyel kellett számolni.

A csontizotóp vizsgálat helyes használata a csontáttétek kimutatásában

A csontscintigráfia megfelelő használatáról ad összefoglalást az SNMMI (Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging) abból a célból, hogy kiegészítse a 2014-ben megjelent PAMA (Protecting Access to Medicare Act) ajánlásokat és előkészítse a 2018-ast. Az új SNMMI ajánlások a Journal of Nuclear Medicine 2017. április 6.-án megjelent számában olvashatók.

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
87 találat 9 oldalon