MSZT Őszi Tudományos Ülés és Tisztújító Közgyűlés 2018-09-17

A Magyar Szenológiai Társaság 2018. december 12-én tartja őszi tudományos ülését és tisztújító közgyűlését Budapesten. 

Az MSZT Tudományos Ülésének 2018. évi publikálásra jóváhagyott előadásai Az MSZT Tudományos Ülésének 2018. évi publikálásra jóváhagyott előadásai

A Kecskeméten, 2018. április 13-14-én megrendezett Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Ülésén elhangzott és publikálásra jóváhagyott előadások diáit megtekintheti oldalunkon. Weboldalunkra csak azok az előadások kerültek fel, melyek publikálásához azok szerzői hozzájárultak. Az előadások anyagának felhasználása a szerzők írásos engedélye nélkül szigorúan tilos!

A betegség kontroll meghosszabbítja az életminőséget az előrehaladott emlőrákban

LISSZABON, Portugália – előrehaladott, áttétes emlőrákban a progressziómentes túlélés (PFS) meghosszabbítása hosszú ideig kedvezőbb életminőséget eredményez.

A kombinált terápiák fokozzák a mellékhatások rizikóját előrehaladott emlőrákban

LISSZABON, Portugália – Ha az emlőrákos betegnek az endokrin kezelés mellé még célzott terápiát is adunk, akkor jelentősen megnövekszik a grade 3 és grade 4 mellékhatások (AE-k) aránya.

A DCIS emlőmegtartó műtétje utáni sugárkezelés elhagyása nem segít megmenteni az emlőt, ha a betegség kiújul

NEW YORK (Reuters Health). Kanadai szerzők szerint a duktális karcinóma in situ (DCIS) lumpectomiával történő kimetszése után az adjuváns sugárkezelés elhagyása nem növeli annak esélyét, hogy egy lokális kiújulás esetén az emlő megmenthető lenne, ti. a DCIS lumpectomiája után jelentkező legtöbb lokális kiújulást „salvage” masztektomiával kezelik.

Kezdeti tapasztalatok az abemaciclibbel HR pozitív és HER2 negatív előrehaladott emlőrákban

MADRID, September 12, 2017. – A 42. ESMO kongresszuson bemutatott MONARCH 3 vizsgálat szerint az előrehaladott, HR pozitív, HER2 negatív emlőrákokban a nem-szteroid aromatáz-gátlókhoz (anastrozol vagy letrozol) kezdeti kezelésként adott abemaciclib adagolás hatásosnak mutatkozott. A vizsgálatban előzetesen nem kezelt, előrehaladott – vagy áttétes – emlőrákos betegeket kezeltek.

Az aromatáz inhibitorok használata és a kardiovaszkuláris, valamint csonttörések közötti összefüggés

Emlőrákban leggyakrabban az aromatáz-gátló kezeléseket használják. A legújabb vizsgálatok szerint az 5 éven túli („kiterjesztett”) adagolás előnyökkel jár, de egy új meta-analízis szerint a kiterjesztett használat során emelkedik a kardiovaszkuláris események és a csonttörések gyakorisága.

Kevesebb mint egy év adjuváns Herceptin?

Mint a Cancer Treatment Reviews 2017. augusztus 19-i számában egy közleményben megjelent, a trastuzumab 2006-os bevezetése valóban paradigmaváltás volt.

A Z-endoxifen ígéretesnek tűnik az ER+ áttétes emlőrák kezelésében

ROCHESTER, September 1, 2017. A Journal of Clinical Oncology-ban megjelent tanulmány szerint a Z-endoxifen, a tamoxifen hatásos derivátuma maga is alkalmasnak látszik az ösztrogén-receptor pozitív emlőrák kezelésére.

A letrozolhoz adott taselisib emeli a válaszadást emlőrákban

MADRID. Egy új, a PI3KCA-t célzó szer, a taselisib (Genentech/Roche) kedvező hatású posztmenopauzális, HR pozitív, HER2 negatív korai emlőrákokban. A letrozol mellé adva szignifikánsan javul a válaszadási arány az egyedül adott letrozolhoz képest, és a javulás még kifejezettebb a PI3KCA mutációt hordozó emlőrákokban.

Az emlőrák és az elhízás típusa közötti összefüggés

A The Oncologist c. lapban megjelent közlemény szerint a főleg a hasi tájékra elhízott kövér nőknél az emlőrák más típusa jelenik meg, szemben azokkal, akiknél egyenletesen oszlik meg a kövérség.

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
106 találat 11 oldalon