A Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Ülése 2018-02-06

2018. április 13-14. között kerül megrendezésre a Magyar Szenológiai Társaság Tudományos Ülése. Helyszín: Kecskemét, Hotel Aranyhomok

A letrozolhoz adott taselisib emeli a válaszadást emlőrákban

MADRID. Egy új, a PI3KCA-t célzó szer, a taselisib (Genentech/Roche) kedvező hatású posztmenopauzális, HR pozitív, HER2 negatív korai emlőrákokban. A letrozol mellé adva szignifikánsan javul a válaszadási arány az egyedül adott letrozolhoz képest, és a javulás még kifejezettebb a PI3KCA mutációt hordozó emlőrákokban.

Az emlőrák és az elhízás típusa közötti összefüggés

A The Oncologist c. lapban megjelent közlemény szerint a főleg a hasi tájékra elhízott kövér nőknél az emlőrák más típusa jelenik meg, szemben azokkal, akiknél egyenletesen oszlik meg a kövérség.

Kevesebb a haláleset, de még mindig az emlőrák a leggyakoribb daganat az amerikai nők között

Az emlőrák a második leggyakoribb halált okozó rákféleség az USA női lakosságában, de emlőrákban egyre kevesebben halnak meg az American Cancer Society (ACS) legújabb adatai szerint.

A mastectomia utáni hypofrakcionált sugárkezelés biztonságos és hatásos

SAN DIEGO – A mastectomián átesett emlőrákos nőknél a kevesebb frakcióban, rövidebb kezelési periódus alatt leadott „hypofrakcionált sugárkezelés” (HFRT) nem kevésbé hatásos a konvencionális sugárkezelésnél (CFRT-nél) és azonos toxicitása van.

Az idősebb emlőrákos betegeket még mindig túlkezelik radioterápiával – miért?

ANN ARBOR, Michigan – Az USA sebészeinek jelentős része és sok sugárterápiás orvos máig is javasolja a korai emlőrák miatt lumpectomián átesett 70 évnél idősebb nőbetegek adjuváns sugárkezelését annak ellenére, hogy a kezelés semmilyen túlélési előnnyel nem jár, és csak alig véd a helyi kiújulás ellen.

Kezdeti tapasztalatok az abemaciclibbel HR pozitív és HER2 negatív előrehaladott emlőrákban

MADRID, September 12, 2017. – A 42. ESMO kongresszuson bemutatott MONARCH 3 vizsgálat szerint az előrehaladott, HR pozitív, HER2 negatív emlőrákokban a nem-szteroid aromatáz-gátlókhoz (anastrozol vagy letrozol) kezdeti kezelésként adott abemaciclib adagolás hatásosnak mutatkozott. A vizsgálatban előzetesen nem kezelt, előrehaladott – vagy áttétes – emlőrákos betegeket kezeltek.

Győzött a józan ész az emlőrák kezelésében

Egy nagy klinikai vizsgálatban bizonyították, hogy 10 éves követés után nincs különbség a teljes túlélésben, amennyiben csak minimális mennyiségű daganatsejt marad a hónaljban.

A legtöbb új rákgyógyszer nem növeli a túlélést vagy az életminőséget

A BMJ-ben 2017. október 5.-én megjelent közlemény szerint a European Medicines Agency (EMA) által 2009 és 2013 között engedélyezett onkológiai gyógyszerek jelentős hányada nem rendelkezik olyan bizonyítékokkal, hogy meghosszabbítanák a túlélést, vagy lényegesen javítanák az életminőséget. Ebben az időszakban az EMA 48 rákellenes gyógyszert fogadott be 68 indikációban.

Hűtött kesztyűk és zoknik a kemoterápia indukált neuropathia ellen

Egy önmagával ellenőrzött („self-controlled”), prospektív klinikai vizsgálat szerint azoknál az emlőrákos betegeknél, akik a legkevesebb 12 héten keresztül adott hetenkénti paclitaxel kezelés során 90 percig hűtött kesztyűket és zoknikat viselnek, jelentősen kevesebb a „kemoterápia által indukált perifériás neuropathia” (CIPN) alakul ki.

Frissített guideline a csont-módosító szerek áttétes emlőrákban való használatára vonatkozóan

NEW YORK (Reuters Health) Az American Society of Clinical Oncology (ASCO) és a Cancer Care Ontario (CCO) frissítette a csontáttétes emlőrákos nők „bone-modifying agents” általi (BMA-kal) kezelésével kapcsolatos ajánlásait.

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>
104 találat 11 oldalon